Foto Hans Ekestang
Fortum projekt KVV8
Fortum bygger Sveriges största biobränsleeldade kraftvärmeverk. Bygget av biokraftvärmeverket startade i januari 2013. Investeringen kommer att minska användningen av fossila bränslen i Värtaverket med ytterligare 20 % vilket ger minskade koldioxid i Stockholm med cirka 126 000 tusen ton per år. Det är lika mycket som vägtrafiken i huvudstaden släpper ut under en och en halv månad. Den förnybara el som kommer att produceras i biokraftvärmeverket bedöms samtidigt leda till att annan fossil kraftproduktion i Norden och Europa kan undvikas.
Den nya anläggningen, som producerar både värme och el samtidigt, kommer att ta tillvara energin i restprodukter från skogsindustrin såsom flis, bark, grenar och kvistar. Biobränslet kommer årligen att omvandlas till 750 GWh el och 1700 GWh värme, vilket motsvarar uppvärmningen av cirka 190 000 normalstora lägenheter eller halva uppvärmningen av en stad i Göteborgs storlek.
Uppdragsgivare: AB Fortum Värme samägt med Stockholm Stad
Total projektkostnad: 5 miljarder kr
Planerad utförandetid: 2010-2017
Projektlots insats: Delprojekt Bygg, som Projektlots har ansvarat för, är det enskilt största delprojektet inom Projekt KVV8. Projektlots har haft två delar inbakade i delprojektet, en del infrastruktur, en del industri. Delprojektet har varit komplext, både tekniskt sett och logistikmässigt. Samordning mellan aktörerna inom projektet, med det fasta driftstället och angränsande infrastrukturprojekt har ställt höga krav på organisationen, både i planering och genomförande. Uppdraget omfattar projektledning för en pir på 200 meter, hamn- och järnvägsarbeten, 1,2 kilometer ny bergtunnel, fem industribyggnader och betydande ombyggnad av en befintlig anläggning i berget. Projektlots har ansvarat för projekteringsledning, planering, upphandling, genomförande och överlämnande. Sammantaget har uppdraget sysselsatt cirka 15 personer under fem års tid.
Läs mer: http://www.fortum.com/countries/se/kampanjer/biobransle-vartan/pages/default.aspx och http://www.e-magin.se/paper/x6g281jq/paper/1